Friday, 5 October 2012

Perihal Burung Murai Batu



Anak:  Burung ape?
Bapa:  Burung murai
Anak:  Burung ape?
Bapa:  Burung murai..
.....
Kalau aku nak ikut macam dalam iklan tu memang panjang sampai ke bawah arr dialog ni.

Well, enough for commercial break! :D  Aku bukan nak kongsi pasal iklan tu ek.  Aku nak cerita pasal burung murai batu ni.  Kalau ada free time aku suka blogwalking/blogjogging ni, baca mana-mana entry yang best.  Hee...  Then aku g arr kat blog Dunia Itu, then baca pasal buruh yang didakwa sebab bela banyak burung murai batu ni kat sini.

Burung ni kebanyakannya boleh dijumpai di Semenanjung Malaysia.  Dari info yang aku baca, burung ni bersarang di bawah semak ataupun di pokok yang rendah dan mempunyai daun yang lebar.  Sebab tu arr aku rasa burung ni pun makin berkurangan sebab senang je nak tangkap dorang.

So attention to pembela burung, mana tau korang ada bela burung ni kan.  Burung ni merupakan haiwan yang dilindungi di Malaysia di bawah Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716).  Kalau aku tak baca news tu tadi, memang aku pun tak tau arr burung ni pun tergolong dalam haiwan terlindung (ke aku sorang je baru tau ni?  Dushhh... -__- )  Korang hanya boleh bela burung ni dengan mendapatkan dokumen kebenaran daripada Jabatan Perhilitan.

Sekarang korang pergi cek korang ada bela burung ni ke tidak.  Hehe..  Mana tau korang terbela ke, ape ke :P  That's all for friendly reminder for today. ^_______^


If you like it, click the LIKE button ok?Thank you

1 comment:

Hanif Idrus said...

Baru tahu..tapi tak per aku tak minat pelihara binatang2 ni....hihihi