Wednesday, 4 July 2012

Speak more in English, Good or Bad for Malaysians?Ilham untuk saya 'menulis' mengenai tajuk di atas tercetus apabila lecturer kami untuk subjek BEL setelah kami membincangkan mengenai kesan-kesan penggunaan Bahasa Melayu dalam subjek Matematik dan Sains setelah diajar dalam English pada tahun-tahun sebelumnya kepada pelajar.

Betul ke orang yang selalu menggunakan English dalam kehidupan seharian kurang mempunyai semangat patriotik?  Mungkin sesetengah daripada anda bersetuju mengenai statement tersebut.  Namun di sini saya ingin mengatakan bahawa statement tersebut salah dan tidak benar 100%.  Sebabnya adalah orang yang selalu menggunakan English selalu pun tidak semestinya tidak mengetahui sejarah negara kita malahan kebanyakan subjek yang berkaitan dengan law di negara kita turut menggunakan English di dalam syllabus nya.  

Di samping itu, memahirkan diri dalam menggunakan English juga ada banyak kebaikannya.  Antaranya ialah:
  • Mahir dalam English boleh meningkatkan prestasi atau pandangan seseorang terhadap kita.  (Bolehlah berbangga sikit kan? :DD )
  • Mudah untuk berkomunikasi dengan penduduk di negara lain (Boleh duduk berbincang mengenai sesuatu)
  • Penting dalam pekerjaan, membolehkan anda mendapat kelebihan ketika interview
Kalau anda tidak boleh bertutur langsung dalam English, mungkin seperti di dalam gambar di bawah boleh terjadi.

If you like it, click the LIKE button ok?Thank you

4 comments:

Natasha said...

Agree 100%. tambahan, ade yg nk try speaking tp malu. but u now what, malu x bwk kite kemane.. blajar dr kesilapan kan? :)

Kiko Chris said...

yup...memang malu tu salah satu puncanya gak. at least kite try kan? lagi kalau nak blajar, memang ada byk cara yg kita boleh buat ^^

Mr. J said...

dun wuhi2 .. at the least we try lah.. hahahha .

Kiko Chris said...

haha....at least and the last kita akan try kan?klau xnak try pun maybe kita akn trpaksa satu hari nanti